Introductie solist: Marten Smeding

Met trots maken wij vandaag ook de derde en laatste solist van Groevenbeek Klassiek aan u bekend: tenor Marten Smeding. Wellicht kent u hem al van een eerdere uitvoering van Groevenbeek Klassiek.

Marten Smeding was eerst amateur-zanger, die naast het beroep van onderwijzer veel optredens verzorgde met liedrepertoire van Duitse en Franse componisten. Bij deelname aan het Internationaal Vocalistenconcours te Den Bosch haalde hij de halve finale.

Al spoedig zong hij vele kleine rollen bij de Nederandse Opera en enkele partijen in de Vara matinée. Daarna volgde ook het buitenland (o.a. Frankfurt am Main en het Théatre Royal de La Monnaie te Brussel).

Als operazanger zong hij hoofdrollen in opera’s van Mozart (Idomeneo) Donizetti (L‘Elisir d’amore) Gounod (Faust) Beethoven (Fidelio) Strauss (Ariadne auf Naxos), Verdi ( Aida en La Traviata) en Wagner (Der fliegende Holländer). Gedurende zijn carrière werkte Marten Smeding samen met dirigenten als: Simon Rattle, Edo de Waard, Hartmut Haenchen, Antonio Papano, Valery Gergiev, Ricardo Chailly en Kazushi Ono.

Nog meer solisten

Meer weten over de andere solisten van Groevenbeek Klassiek?
Bekijk alle informatie op de pagina musici en solisten.